Ima nekih nesuglasica oko predaka i uzgoja zlatnog retrivera. Prema jednoj priči njegovo gospodstvo Dudley Marjoribanks je vidio skupinu od osam ruskih ovčara u cirkusu u Brightonu. Nakon predstave koja ga se jako dojmila htio je kupiti dva psa, no kupio je cijelu grupu. Tako su ovi psi križani sa psima Sv. Huberta postavili temelje novoj vrsti. Prema drugoj priči zlatni retriver je nastao križanjem retrivera sa španijelima, a uzgojen je na jednoj škotskoj grofoviji.

NARAV I NJEGA

Idealno ujedinuje uloge sportskog psa i kućnog ljubimca. Odličan je lovački pas, vrlo snažan, a nježan s djecom. Ova lijepa životinja odlično prolazi na natjecanjima i pogodna je za školovanje. Zlatni retriver će prihvatiti gradski život pod uvjetom da se može dovoljno kretati u prirodi, gdje je najsretniji. Treba često četkanje.

Veličina: visina u grebenu: mužjaci 56-61cm , ženke 51-56cm. Težina: mužjaci: 29,5-33,7kg, ženke: 25-29,5kg
Dlaka: ravna ili valovita, dobro ispunjena; gusta i vodootporna poddlaka.
Boja: sve nijanse zlatne ili krem boje, ali ne smije biti crvena ili boja mahagonija; dozvoljeno je samo nekoliko bijelih dlaka na prsima.
Druga obilježja: glava je lijepo oblikovana; tamnosmeđe oči; uši su srednje veličine; prsa jaka i proporcionalno tijelo; rep nosi u ravnini sa leđima.