Dalmatineri su vrsta psa nazvana po Dalmaciji na Jadranskoj obali, ali je današnja vrsta uzgojena u Velikoj Britaniji. Mnogi bi se okrenuli za kočijom nekog engleskog aristokrata koju bi pratili elegantni dalmatinski psi. Odlični su lovci na štakore u štalama. Danas se drže kao kućni ljubimci ili psi za izložbe. Zanimanje za dalmatinere poraslo je u cijelome svijetu nakon snimanja filma „101 dalmatiner“ Dodia Smitha 1959. godine te se dodatno pojačalo 1996. nakon svjetske premijere igranog filma „101 dalmatiner“. Prijateljska narav i elegancija učinili su dalmatinere vrlo popularnim ljubimcima i psima za izložbe diljem svijeta.

NARAV I NJEGA

Ovaj nježni i energični pas vrlo brzo postane ljubimac cijele obitelji. Potrebno mu je mnogo kretanja i svakodnevno četkanje, iako bijela dlaka koja stalno otpada nije nimalo omiljena kod vlasnika. Ipak, njegova inteligencija i mirnoća umanjuju ovaj nedostatak.

GLAVNE KARAKTERISTIKE

Veličina: visina u grebenu: 47,5 – 58,5 cm težina: 22,7 – 25kg

Dlaka: kratka, glatka, gusta; sjajna i mekana

Boja: potpuno bijela osnovna boja, crne ili zagasitosmeđe točke koje nisu spojene, ali pokrivaju cijelo tijelo i dotiču se, po mogućnosti što ravnomjernije raspodijeljene i okrugle. Mrlje na udovima manje od onih na tijelu.

Druga obilježlja:dugačka glava i ravna lubanja, oči su umjereno odvojene, uši srednje veličine visoko postavljene, jaka prsa, dugački rep koji nosi lagano iskrivljen prema gore.